Veien videre

Når læretiden er over åpner det seg nye muligheter til utdanning. De fleste velger å ta Teknisk Fagskole, men man kan også studere videre på universiteter og høgskoler.

Ferdig som lærling, hva nå?

For dere som vurderer ingeniørstudier finnes det en veldig bra ordning som er tilpasset offshorerotasjon, les mer om denne lengre nede på siden.

De fleste borebedrifter stiller som krav at man har søkt opptak til høyere utdannelse for å bli vurdert i en ansettelsesprosess.

Hvis hjemfylket ditt er Rogaland har du rett på 1 år på påbygg til generell studiekompetanse etter fagbrevet. Hvis du ikke er fra Rogaland tar du kontakt med ditt fylke for å få informasjon om deres ordning.

Kjekt å vite om teknisk fagskole

Det finnes 3 steder hvor dere kan ta teknisk fagskole ved en offentlig skole; Fagskolen Rogaland, BM (Bergen Maritime skole) og fagskolen i Kristiansund. Alle tilbyr TF (Teknisk fagskole), men de har ulike modeller.

Det er viktig å være klar over følgende:
– 420-timers kurs for bore- og brønnpersonell er ikke lenger kompetansegivende i seg selv.

– Kravet for fagarbeidere som ikke har fagbrev innen bore- eller brønnfaget er nå bestått privatisteksamen i programfag Vg2 brønnteknikk (jf lov av 17. juli 1998 nr. 61 i opplæringsloven, § 3-4 første ledd).

– For å bli tatt opp på teknisk fagskole, må en være fagarbeider eller ha minst 5 års allsidig praksis innenfor faget.

– Allmennfaglig (studieforberedende) bakgrunn eller annen studiekompetanse kvalifiserer ikke for opptak til fagskolen, ei heller i kombinasjon med bestått privatisteksamen i programfag Vg2 brønnteknikk.

Fagskolen Rogaland:
Petroleum, med følgende fordypninger:
Boring
Brønnservice
Olje- og gassbehandling
Havbunnsinstallasjoner

BM:
FTP01H Boring, heltid
FTP04H Havbunnsinstallasjoner, heltid
Tilbudet er 2-årig og undervisningen foregår på dagtid.1

Fagskolen i Kristiansund:
FTP01D Boring
FTP04D Havbunnsinstallasjoner
2årig studium, men lagt over 3år.
Tilpasset skiftording offshore (2-4).

Kjekt å vite om ingeniørstudier:

FORKURS:
UIS og RKK har i samarbeid et forkurs til ingeniørstudiet. Det kan du starte på som førsteårslærling. Forkurset er organiserter som samlinger på UIS og det hele blir filmet. Du kan se opptakene når du vil og så mange ganger du vil. Hvis du har noen spørsmål møter du bare opp på neste samling og spør. Informasjon om fagene, inntakskrav, søknadsfrist og gjennomføringsplan finner du ved å klikke her.

UIS:
Det går å studere petroleumsteknologi ved UIS og jobbe 2-4 rotasjon. Du må søke studieplass på deltid. Mer informasjon om studiet finner du her.

YVEIEN I NORD
Y-veien er et studieopplegg som tilbyr treårig bachelor i ingeniørfag til studenter med eksamen fra yrkesfaglig studieretning på videregående skole og relevant fagbrev. Det betyr at du ikke trenger eget forkurs før du begynner på ingeniørstudiet, og kan altså gjennomføre hele utdanningen på tre år som fulltidsstudent.

Det er også mulig å begynne på en bachelor i ingeniørfag som deltidsstudent, og vi jobber med å gjøre tilbudet nettbasert. Da kan du være student og jobbe hjemmefra, eller kanskje også følge deler av undervisningen på arbeidsstedet ditt. Dette nettbaserte tilbudet kommer fra og med opptak til høsten 2013.

Generelt

Det finnes en rekke relevante ingeniørstudier innenfor våre fagfelt. 

Ta kontakt med OOF hvis du har spørsmål vedrørende veien videre. Industrien vet å sette pris på ingeniører med yrkesfaglig bakgrunn, så stå på!!!

FAQ

Fant du ikke det du lette etter?

Her er et utvalg spørsmål som ofte blir stilt. Du kan se om du finner svar på spørsmålene dine.